A marketinget, mint alapfogalmat a következőképpen lehet definiálni: olyan vállalati tevékenységek összessége, melyek a vevői igények kiszolgálása érdekében elemzik a piacot, meghatározzák az eladásra szánt termékeket, és szolgáltatásokat, kialakítják az árakat, megszervezik az értékesítést, befolyásolják a vásárlást. Lényegében ez a vállalat egészére kiterjedő filozófia, mely a vevőkkel való azonosulást hangsúlyozza.
marketing_7p
A MARKETING MIX, AVAGY A 7P
A marketing mix elemei klasszikus csoportosítás szerint a 4P modell, melyek a következőek voltak:
1. PRODUCT (termék), 2. PRICE (árpolitika), 3. PLACE (csatorna, az értékesítés helye), 4. PROMOTION (marketingkommunikáció, reklámpolitika).
Később ez a négy elem kibővült hétre a felsoroltakkal: PEOPLE (emberi tényező, személyreszabhatóság), PHYSICAL EVIDENCES (fizikai környezet), PROCESS (folyamat), ezeket a szolgáltatások esetében alkalmazzák.
1. PRODUCT (termékpolitika): Lényegében a termékkínálat összeállítása, mely minőségben, választékban kielégíti a vevői igényeket. Ez nem feltétlen csak fizikai termékekre vonatkozik, ugyanúgy ráillik a szolgáltatásokra is. Hiába van a világon a legjobb terméke cégünknek, ha a marketing rossz, akkor nem jut el az emberekhez.
2. PRICE (árpolitika): Nyersen fogalmazva, a 4P közül ez az, ami a bevételt jelenti számunkra, a többi csak viszi. Az árpolitika segít kialakítani a megfelelő árakat. Azt az árat, melyet a célközönségünk hajlandó megfizetni a termékünkért, vagy szolgáltatásunkért. Az ár kialakítására többféle tényező is hat, a vevő, a versenytársak, és a vállalatunk. Ennek a felső korlátja a vevő árelfogadása, az alsó, pedig az előállítási költség.
3.PLACE (csatornapolitika): A csatornapolitika az értékesítés helyét szabja meg. Fő kérdése, hogy a termék milyen úton, és milyen módon fog eljutni a fogyasztóhoz.
4.PROMOTION (marketingkommunikáció): Tájékoztatás a termékünkról, szolgáltatásunkról, a vevői vélemények formálása a cégünkről, ösztönzés a vásárlás felé. Ez manapság az offline felületekről átkerült az online világba is.
5.PEOPLE (emberi tényező): Szolgáltatás esetében központi szerepet játszanak a humán tényezők. Nem mindegy kik dolgoznak az adott vállalatnál, illetve, hogy milyen munkát végeznek. Ez a vásárlói döntésben nagy szerepet játszik.
6. PHYSICAL EVIDENCES (fizikai környezet): Ez az elem azt a környezetet jelöli, ahol a termékhez, vagy a szolgáltatáshoz a fogyasztók hozzáférnek. Ide tartozik minden, amit érzékelni tudunk, egy helyiség esetén a belső dizájn, a bútorok, a falfesték, az illat, a hőmérséklet stb., a lényeg a pozitív kép kialakítása az vevőben.
7. PROCESS (folyamat): A folyamat, hogyan vehetik igénybe az emberek a szolgáltatásunkat, vagy milyen módon jut el a termékünk hozzájuk.
Az évek során sokféle verziója kialakult még a P modellnek, néhány példa:
PURPLE COW (lila tehén): Felhívja a figyelmet, milyen fontos kitűnni a tömegből, ebben pedig a marketing nyújt segítésget. Seth Godin marketingspecialista találta ki. A témában elérhető az előadása itt.
PRODUCT & QUALITY (termék és minőség): Megvizsgálja, hogy valóban jó-e a termék, vagy szolgáltatás, amelyet a fogyasztóknak ajánlunk.
PACKAGING (csomagolás): Milyen a termékünk csomagolása. Milyen a formája, a megjelenése, mérete stb.
Az 1990-es években a P modell alternatívájaként az ún. 4C modell jött létre, melyet Robert Lauterborn alkotott meg. Megítélése szerint a 4P túl nagy hangsúlyt fektet a cégekre, és keveset a fogyasztóra, vagyis a “consumer-re”. Elméletében így a marketinget vevői szemszögből közelíti meg.
1. CONSUMER WANTS AND NEEDS – A PRODUCT (termék) helyett, vagyis a termékek helyett a vásárlói igények figyelembe vétele, és a termékek ezen igényekhez való igazítása. Csak azt a terméket, vagy szolgáltatást lehet eladni, amelyre igény van.
2. COST – Költség a PRICE (ár) helyett, az ár a pénzben kifizetett összeg, melyet kapunk termékünkért, szolgáltatásunkért. A költségbe ezzel szemben bele kell számolni az egyéb ráfordításait is a fogyasztónak, mint az idő, amit az üzletbe való eljutással tölt, avagy a sorbanállással. Manapság az idő felértékelődött, ezért működnek olyan prímán a webshopok, és a házhozszállítása, még akkor is, ha az plusz költséggel jár.
3. CONVENIENCE – Kényelem a PLACE (helyszín) helyett, a kényelmes vásárlás alapvető elvárássá vált napjainkban. Ezen újszerű igényekre tekintettel kell lenni, a technikai fejlődés lehetővé tette, hogy a vevők már nincsenek fizikálisan a bolthoz kötve. A cégeknek törekedni kell a megfelelő vásárlási feltételek kialakítására.
4. COMMUNICATION – Kommunikáció a PROMOTION helyett. A kommunikáció kétoldalú, együttműködésen alapszik, nem pusztán csak információt ad át, hanem kapcsolatot épít a fogyasztóval. Célja, minél jobban megismerni, illetve vásárlásra ösztönözni azt.